Wielofunkcyjna hala, w której siedzibę znajdzie inkubator przetwórstwa lokalnego, nabiera powoli kształtów. Obiekt kosztować będzie w sumie ponad 563 tys. zł.
Firma z Gdańska, która wygrała przetarg na realizację prac w trybie „zaprojektuj i wybuduj”, postawiła już przy drodze powiatowej w Korzennej nieopodal stadionu zasadniczą konstrukcję. Obiekt jest zadaszony i do wykonania pozostają roboty wewnątrz hali, a także prace przy zagospodarowaniu otoczenia budynku.
Zgodnie z przyjętymi założeniami inkubator, który mieścić się będzie w budowanej właśnie hali, ma być formą wsparcia dla lokalnych plantatorów i producentów rolnych. Na bardzo korzystnych warunkach będą tu mogli skorzystać ze specjalistycznego wyposażenia, umożliwiającego uruchomienie własnej produkcji np. soków z owoców z własnych plantacji.
Hala ma być wyposażona w linię do produkcji soków oraz niezbędny sprzęt do suszenia owoców i przetwórstwa wędlin. Do dyspozycji producentów rolnych będzie także wykwalifikowana obsługa. Usługa będzie świadczona na zasadzie non profit, co oznacza, że korzystający z niej rolnicy pokryją jedynie koszty produkcji.